• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

21/4/2021

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η συμμετοχή του σχολείου μας στο Φεστιβάλ Επιστήμης Scyence Fair 2021 που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου, κατέλαβε την 1η θέση παγκύπρια στη Βαθμίδα των Δημοτικών Σχολείων. Στο διαγωνισμό αυτό, που τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δήμου Αγλαντζιάς, συμμετείχαν ομάδες μαθητών από όλη την Κύπρο παρουσιάζοντας με βιντεο-παρουσίαση ένα επιστημονικό θέμα.

Το σχολείο μας συμμετείχε με την παρουσίαση "Το πείραμα του Ερατοσθένη». Συμμετείχαν οι ακόλουθοι μαθητές εκπρόσωποι των μαθητικών συμβουλίων των τμημάτων της Στ’ τάξης: Μαριτίνα Κουκουμά (Στ1), Πέτρος Γεωργίου (Στ1), Μαρία Αρτεμίδου (Στ2), Παναγιώτης Άγγονας (Στ2), Κατερίνα Συρίμη (Στ3), Βαρβάρα Ιωαννίδου (Στ3), Μαγδαλένα Παναγή (Στ4), Σάιμον Μανώλη Γκρέι (Στ4). Τα παιδιά, με την καθοδήγηση του δασκάλου των Φυσικών Επιστημών, κ. Αδάμο Χριστοφή, συμμετείχαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό στην ετοιμασία της βιντεο-παρουσίασης και το τελικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Συγχαρητήρια στα παιδιά και στο δάσκαλό τους!

Περιγραφή Παρουσίασης: Το «πείραμα του Ερατοσθένη» αποτελεί μια ιστορική μέθοδο για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης (ως προς τον Μεσημβρινό της), που πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαίο μαθηματικό τον 3ο αι. π.Χ. Ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε ως μόνα εργαλεία μια ράβδο και απλή μαθηματική σκέψη. Μια ομάδα μαθητών του σχολείου μας, με την καθοδήγηση του δασκάλου των Φυσικών Επιστήμων, επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν την ίδια μέτρηση, χρησιμοποιώντας βασικά στοιχεία Μαθηματικών, Γεωγραφίας και Επιστήμης.

 

 

 

 

4/11/2019

Στα πλαίσια του μαθήματος των Φυσικών Επιστημών, οι μαθητές των Στ΄ τάξεων με το δάσκαλό τους Αδάμο Χριστοφή, έκαναν το πείραμα του Ερατοσθένη (αρχαίου Έλληνα Μαθηματικού και Γεωγράφου) και μέτρησαν την περιφέρεια της Γης χρησιμοποιώντας τη σκιά ενός ραβδιού. Το πείραμα διεξήχθει υπό την οργάνωση του Εκπαιδευτικού Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Open Discovery Space" (http://eratosthenes.ea.gr).

Στη συνέχεια, οι μαθητές του τμήματος ΣΤ3 είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης για το πείραμα του Ερατοσθένη με μαθητές ενός Πολωνικού Δημοτικού Σχολείου στην πόλη Βρότσλαβ της Πολωνίας. Οι μαθητές παρουσίασαν το πείραμά  τους και μετά παρακολούθησαν την αντίστοιχη παρουσίαση των Πολωνών μαθητών. Ήταν μια μοναδική εμπειρία.

 

 

Το πείραμα που κάναμε με τους μαθητές:

Erat 2019 from Drosia Primary School

 

 

Πληροφορίες για το πείραμα του Ερατοσθένη στο http://www.ea.gr/ep/mobile/era/index.html και στο ακόλουθο βίντεο.

 

 

4/11/2019

Στη σημερινή συγκέντρωση, το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο παρουσίασε τον Κώδικα Σωστής Συμπεριφοράς των μαθητών. Ο κώδικας εκδόθηκε και δόθηκε σε όλους τους μαθητές.

 

 

Kwdikas symperiforas2019 from Drosia Primary School

 

 

10/2/2019

Πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, με μεγάλη επιτυχία, μαθήματα Φυσικών Επιστημών με τους γονείς/κηδεμόνες των παιδιών των Στ΄ τάξεων να κάθονται μαζί με τα παιδιά τους στα ίδια θρανία!  Το θέμα των μαθημάτων ήταν "Τα θερμομονωτικά υλικά". Με τη συμμετοχή των γονέων/κηδεμόνων σ’ ένα μάθημα Φυσικών Επιστημών, σαν μαθητές και όχι ως κριτές, χωρίς να αξιολογούνται ή να αξιολογούν, σκοπεύσαμε στην ενεργή εμπλοκή των γονέων/κηδεμόνων σε δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά τους. Με αυτήν τη μοναδική εμπειρία, οι γονείς/κηδεμόνες κατανοήσαν τον τρόπο κατάκτησης της γνώσης (περιεχόμενο και δεξιότητες) μέσα στην τάξη. Επίσης, ενίσχυσε τις στάσεις προς το μάθημα των Φυσικών Επιστημών. Τέλος, χρησίμευσε στη γεφύρωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο με αυτά που μαθαίνουν στο σπίτι, αφού η διαδικασία μάθησης δεν περιορίζεται στο χώρο και χρόνο του σχολείου, αλλά συνεχίζεται και σε χρόνο που αφιερώνουν οι γονείς με τα παιδιά τους.

 

Thermomonotes μαθημα-ιστοσελιδα from Drosia Primary School

 

20/10/2017

Στα πλαίσια του μαθήματος των Φυσικών Επιστημών, οι μαθητές των Στ΄ τάξεων με το δάσκαλό τους Αδάμο Χριστοφή, έκαναν το πείραμα του Ερατοσθένη και μέτρησαν την περιφέρεια της Γης χρησιμοποιώντας τη σκιά ενός ραβδιού. Το πείραμα διεξήχθει υπό την οργάνωση του Εκπαιδευτικού Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης "Open Discovery Space" στο http://eratosthenes.ea.gr/. Στη συνέχεια, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το πείραμα με μαθητές άλλων σχολείων σε δυο τηλεσυναντήσεις που διεξήχθηκαν. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 18/10/2017, τα παιδιά της Στ2 και Στ3 είχαν τηλεσυνάντηση με τους μαθητές της Στ΄ τάξης του Ιδωτικού Σχολείου "Ρόδιον Παιδεία" στη Ρόδο και την Πέμπτη 19/10/2017, τα παιδιά της Στ1 και Στ4 είχαν τηλεσυνάντηση με τους μαθητές της Στ΄ τάξης του Ιδιωτικού Σχολείου "Think Global" στο Κίεβο της Ουκρανίας. 

Πληροφορίες για το πείραμα του Ερατοσθένη στο http://www.ea.gr/ep/mobile/era/index.html και στο ακόλουθο βίντεο.

 

 

Παρουσίαση του πειράματος των μαθητών:

παρουσιαση ερατοσθενης 2017 from Drosia Primary School

 

Φωτογραφίες από τις δυο τηλεσυναντήσεις

Tilesin from Drosia Primary School
 
 

Διάφορα παιχνίδια και παρουσιάσεις για τις Φυσικές Επιστήμες

 

Θερμιδομετρητής

Εκπαιδευτικό φιλμάκι για την υγιεινή των δοντιών

Αντικαπνιστικό μουσικό φιλμάκι

Σειρά κινουμένων σχεδίων "Μια φορά και ένα καιρό ήταν η Ζωή"Επ. 1-26

Φιλμάκια του Νάπο για την ασφάλεια και υγεία

Ο "Δύτης του Καρτέσιου"

Βρες το βάρος σου σε άλλους πλανήτες

Βρες την ηλικια σου σε άλλους πλανήτες

Δειγματικό ηλεκτρονικό δοκίμιο για την Έρευνα TIMSS για τη Δ΄ τάξη

Κατασκευή ηλεκτρικών κυκλωμάτων